poniedziałek, 20 stycznia 2014

Lumberjack & Fresh Sandwiches



Każdy z nas codziennie spożywa kanapki. Ale czy wiecie skąd wzięła się ta najpopularniejsza na świecie forma przekąski?
Schyłek wieku XVIII, ciemna i pełna tajemnic niczym w przygodach Sherlocka Holmsa Anglia. Właśnie tam, w stolicy tego dumnego kraju powstała wzmianka o pierwszej kanapce. John Montague, czwarty hrabia Sandwich był znanym, ale mniej lubianym hazardzistą. Pewnego dnia znalazł się w Beef Steak Club, popularnym kasynie w Londynie. I tak zajęty swoim małym "nałogiem" poprosił kamerdynera o przyniesienie mu posiłku, oczywiście jedzenie nie mogło wymagać użycia sztućców, a co za tym idzie odejścia od stołu gry. Kamerdyner, przypadkowo wziąwszy dwa kawałki chleba, włożył pomiędzy nie mięso z pozostałego obiadu. Zaciekawieni nową potrawą pozostali goście zaczęli zamawiać "to, co ma Sandwich"!. I tak właśnie powstała nowa potrawa, zwana sandwich - kanapką. 
Dzisiaj przedstawiam dwie soczyste i pełne energii kanapki, odpowiednie nie tylko na przystawkę, ale także na smaczny obiad.


Skład:

  • 1/2kg piersi z kurczaka
  • 6 ząbków czosnku
  • 1 łyżka miodu
  • 2 małe ostre papryczki
  • 1 czerwona papryka
  • 1 pęczek rzodkiewki
  • 15 dag wędzonego boczku
  • 1 czerwona cebula
  • 3 ogórki konserwowe
  • 4 łyżki majonezu
  • 2 łyżki musztardy
  • 10dag niebieskiego pleśniowego sera
  • 2 awokado
  • mały pęczek szczypiorku
  • 8 pomidorków koktajlowych (można je zastąpić zwykłymi pomidorami)
  • 1 limonka
  • 1 opakowanie Rukoli lub innej sałaty
  • 1 opakowanie świeżych kiełków
  • 1 mały koper włoski
  • 4 ulubione bułki
  • 6 oliwek
  • 1 duży pomidor
  • zioła: rozmaryn, oregano, sól, pieprz
  • oliwa
Zaczynamy.

Luberjack Sandwich:
250g piersi z kurczaka myjemy, a następnie kroimy w paski. Do miski wsypujemy mięso z dwoma łyżkami oliwy, 1 małą ostrą papryczkę drobno pokrojoną, dwa ząbki czosnku porokrojone w paski dodatkowo wlewając łyżkę miodu marynując mięso. Po 15 minutach marynaty, smażymy mięso wykładając do odzielnego naczynia.
Przygotowujemy sos. Owijamy czerwoną paprykę w sreberko i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 15 minut. W tym czasie przygotowujemy dalsze składniki sosu. Kroimy w kosteczkę 1 cebulę, ogórki konserwowe i upieczoną paprykę. Warzywa mieszamy z majonezem, łyżką musztardy doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Jak PODAWAĆ?
Kanapkę podajemy w ciepłej bułce. Na spodzie rozkładamy rukolę, kiełki. Następnie kładziemy mięso, zalewamy sosem, wkładamy dwa plastry pomidora, krusząc na niego ser. Zakrywamy i cieszymy się smakiem.

Fresh Sandwich:
Boczek kroimy w paseczki dodając rozmaryn, następnie smażymy do chrupkości, przetapiając z niego tłuszcz, który wykorzystamy do smażenia piersi. Kroimy mięso w paski i marynujemy w dwóch łyżkach oliwy i łyżką rozmarynu i oregano, doprawiając dużą ilością świeżo mielonego pieprzu (rozdrobnionego w moździerzu) i solą. Po chwili marynowania się mięsa, smażymy je, następnie odkładając do oddzielnego naczynia.
Sos - to nieco zmieniona wersja guacamole. Awokado obieramy ze skóry, rozdrabniamy w misce. Dodajemy do masy pokrojony drobno pęczek szczypiorku, 4 pomidorki koktajlowe, 1 małą papryczkę chili, 2 ząbki czosnku i sok z całej limonki. Mieszamy energiczne i odstawiamy, aż wszystkie smaki się "przeżrą".

Jak PODAWAĆ?
Kanapkę podajemy w ciepłej bułcę. Na spodzie kolejno rozkładamy: sos guacamole, usmażony kurczak, boczek, pokrojone w plasterki oliwki, dużo sera pleśniowego, przykrywamy górną częścią bułki, którą od spodu także smarujemy sosem guacamole.


Sałatka:
Do miski wsypujemy pozostałą rucole, kiełki, pokrojone pomidorki koktajlowe, poszatkowany koper włoski, rzodkiewkę, paprykę.  Zalewamy prostym dressingiem: mieszamy energicznie łyżkę musztardy, 4 łyżki oliwy, 1 łyżkę wody, 2 posiekane drobno ząbki czosnku. Mieszamy Sałatkę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.



Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka