piątek, 24 stycznia 2014

Penne z pomidorowym tuńczykiem




Skład:

  • 300 g makaronu penne
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 50g oliwek zielonych
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 czerwona cebula
  • 1 łyżka masła
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 mozzarella
  • 1 łyżka miodu
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1szt. ostrej czerwonej papryczki
  • ½ cytryny
  • sól, pieprz, rozmaryn, cukier do smaku
Zaczynamy.

Kroimy drobno cebulkę, czosnek i smażymy na patelni. Po zeszkleniu warzyw, dodajemy puszkę pomidorów i odrobinę cukru do smaku (jeżeli nie są rozdrobnione dodajemy trochę wody, aby pomidorki dobrze się rozgotowały). Po zredukowaniu sosu dodajemy masło i posiekaną pietruszkę, ok.1/2 pęczka. W tym momencie w miarę upodobań możemy zmiksować sos, ja zostawiłem warzywa w całości dla uzyskania większej różnorodności smaków. Kiedy uzyskamy odpowiednią gęstość sosu, dodajemy pokrojoną drobno ostrą papryczkę, oliwki pokrojone uprzednio w plasterki i startą z połowy cytryny skórkę. Gotujemy sos ok 5 minut, następnie odstawiamy z ognia, dodając rozkruszonego tuńczyka.
Makaron gotujemy al-dente. Kiedy po spróbowaniu go, wyczujemy „cienką nie ugotowaną linię”, odcedzamy,  zalewając niewielką ilością oleju. Dodajemy makaron do sosu i mieszamy.


Na koniec marynujemy pomidorki koktajlowe w miodzie, 1 posiekanym ząbku czosnku, i szczypcie rozmarynu. Dodając sól i pieprz. Wkładamy je do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok. 10 minut. Możemy tą czynność robić równocześnie z gotowaniem makaronu.

Jak PODAWAĆ?
Podajemy układając bezpośrednio na talerzu, dekorując słodko kwaśnymi pomidorkami, pietruszką i dużą ilością mozzarelli.

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka