wtorek, 4 lutego 2014

Gulasz węgierski


 
Skład.

  • 400g mięsa gulaszowego
  • 2 średnie cebule
  • 300g ziemniaków
  • 2  ząbki czosnku
  • 50g mąki pszennej
  • 2 czerwone papryki
  • 1 łyżka ostrej papryki w proszku
  • 10g świeżego imbiru
  • 2 liście laurowe
  • ¼ cytryny
  • 300g pieczarek
  • 3 łyżki słodkiej papryki w proszku
  • 10 oliwek
  • 2 ogórki kiszone
  • 2 łyżki kminku
  • 1 łyżka tymianku suszonego
  • sól,pieprz
  • oliwa


Zaczynamy.

Mięso kroimy w kostkę, dodając kminek, tymianek, sól, drobno pokrojone 2 ząbki czosnku, 50g mąki i zalewamy 2 łyżkami oliwy. Mięso w tej marynacie odstawiamy na 15 minut (choć może się marynować nawet do kilku godzin). Po upływie tego czasu, mięso smażymy na dużym ogniu, aż uzyska złoty kolor. Zawartość patelni przesypujemy do głębokiego garnka i zalewamy wodą, aż przykryje mięso. Gotujemy wodę z 1 kostką rosołową i dwoma liśćmi laurowymi.

Kroimy 2 cebule w kostkę, pieczarki obieramy, kroimy na cztery części i całość lekko dusimy na patelni, następnie przesypujemy do gotowanej bazy gulaszu. Imbir kroimy w cienkie paski, lub ścieramy na drobne tarce (proponuję to drugie rozwiązanie), mieszamy z ostrą i słodką papryką przesypując do gulaszu.  Gotujemy ok 30 minut.
W tym czasie przygotowujemy paprykę, lekko wcieramy w nią oliwę, zawijamy w sreberko i wkładamy do piekarnika (180 stopni na 20 minut). Po tym czasie wyciągamy paprykę, obieramy ją ze skórki i kroimy w kostkę, aby po wyznaczonym czasie gotowania gulaszu dosypać do garnka. 

Całość gotujemy ok 15 minut, doprawiając papryką w proszku, solą i pieprzem. Następnie kroimy ziemniaki w kosteczkę, oliwki ,ogórki w paski i przekładamy do gulaszu. Po ugotowaniu ziemniaków (ok.10 minut) ścieramy na drobnej tarce skórkę z ¼ cytryny. W miarę upodobań, zupę możemy zagęścić, robiąc zasmażkę z masła i mąki.

Jak PODAWAĆ?
Gulasz podajemy ze świeżym pieczywem, lub grzankami. 


Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka