piątek, 14 lutego 2014

Risotto z kiełbaskami



 
Skład.

  • 6 surowych kiełbasek
  • 1,5 papryki
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 średnie czerwone cebule
  • 3 łyżeczki papryki słodkiej w proszku
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 5 pomidorków koktajlowych
  • 200g ryżu
  • 500ml bulionu
  • sól, pieprz
  • olej


Zaczynamy.
Kroimy w piórka cebulę i podsmażamy ją na patelni na niedużej ilości oleju (cebula do usmażenia potrzebuje ok. 5 minut). 
Kroimy paprykę w kosteczkę, czosnek w cienkie plastry i całość dodajemy na patelnie. Po paru minutach duszenia dodajemy paprykę w proszku i kiełbaski obrane ze skóry, tworząc małe klopsiki. 
Po usmażeniu mięsa, dodajemy ryż i zalewamy bulionem. Dusimy risotto, (ok. 15 minut) dodając pod koniec gotowania drobno posiekaną natkę pietruszki szczypiorek i pokrojone w małe cząstki pomidory.

Jak PODAWAĆ?
Risotto podajemy z pomidorkami, i z posiekanymi warzywami.

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka