czwartek, 20 marca 2014

Domowe batoniki Bounty




Skład.

  • 25 dag wiórków kokosowych
  • 1 szklanka śmietany (30%)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 kostki masła (około 200g)
  • 3 mleczne czekolady

Zaczynamy.
Masło należy rozpuścić w rondelku, następnie dodajemy śmietanę - może się początkowo zważyć, ale nie szkodzi - pod wpływem dalszego gotowania całość nabierze klarownej konsystencji, dodajemy także cukier. Całość gotujemy około 5min cały czas mieszając. Następnie dodajemy wiórki kokosowe, mieszamy. Wykładamy masę na blaszkę wyłożoną folią spożywczą. Wstawiamy do lodówki na noc, lub do zamrażarki na kilka godzin aby masa stwardniała.

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Stwardniałą masę kokosową kroimy w batoniki (prostokąty) i oblewamy czekoladą. Wstawiamy do lodówki aby czekolada stężała. Batoniki można dekorować według uznania.

5 komentarzy :

  1. świetny pomysł wyglądają pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Moja ulubiona wersja batonika! Pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam te kokosowe maleństwa, moje ulubione "sklepowe" słodycze :)

    OdpowiedzUsuń
  4. O Boże a ja się staram być na diecie !!!!

    OdpowiedzUsuń

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka