3/06/2014

3/06/2014

Jabłecznik cynamonowy





Skład.
  • 150 g mąki
  • 100 g masła
  • 50 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 żółtka

  • 1 kg jabłek
  • 1 ½ szklanki cukru
  • 1 pomarańcza
  • 2 łyżeczki cynamonu

Zaczynamy.
Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy cukier puder, cukier waniliowy, żółtka i masło. Składniki siekamy nożem, a następnie dość szybko i energicznie zagniatamy ciasto (UWAGA! ciasta kruchego nie należy wyrabiać zbyt długo, gdyż zacznie się ono robić rzadkie, będziemy zmuszeni wówczas dodać mąki co spowoduje, że ciasto po upieczeniu będzie twarde i niesmaczne).  Wstawiamy do lodówki na około godzinę.

Jabłka obieramy, kroimy w cząstki (nie muszą być regularnej wielkości). Pomarańczę także obieramy, kroimy w cząstki, wsypujemy do jabłek.  Wkładamy do garnka z grubym dnem, wsypujemy cukier i przesmażamy, co jakiś czas mieszając,  aż do uzyskania jednolitej masy o złotej barwie. Gdy jabłka są już przesmażone dodajemy cynamon, mieszamy. Gotowe!
Gorącą masę jabłkową można przełożyć do słoika i szczelnie zamknąć, tak przygotowane jabłka możemy wówczas przechowywać przez bardzo długi czas, można je więc w razie potrzeby  po prostu wyjąć gotowe i przygotować z nich chociażby nasz jabłecznik (doskonale smakują także jako dodatek do naleśników).

Po schłodzeniu ¾ ciasta wałkujemy i wykładamy na wysmarowanej tłuszczem blasze. Nakłuwamy widelcem w kilku miejscach, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekamy około 15 minut. 


Gdy ciasto zacznie powoli nabierać koloru, wyjmujemy je, wykładamy jabłka i układamy „plecionkę” z pozostałej części ciasta. Zapiekamy dalej około 15-20 minut.



1 komentarz:

  1. Wygląda bardzo smakowicie! Fantastycznie zrobione zdjęcia! Prawie że czuje zapach cynamonu.

    OdpowiedzUsuń