sobota, 1 marca 2014

Krem z groszku



Skład.
  • 600g mrożonego groszku
  • 200g ziemniaków
  • 100ml mleczka kokosowego
  • 1 pierś z kurczaka
  • 1 cebula
  • 1,5 litra bulionu
  • 1 papryczka chili
  • zioła prowansalskie
  • sól, pierz


Zaczynamy.
Cebulę,ziemniaki kroimy w plastry i podsmażamy na oleju z dodatkiem masła, do zrumienienia się ich. Następnie kroimy pierś z kurczaka w słupki, dodajemy posiekaną chili, zioła prowansalskie, sól, pierz do smaku i zalewamy dwiema łyżkami oliwy. Całość mieszamy i wykładamy na blaszkę wkładając do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut.  W tym czasie gotujemy bulion, dodając  usmażoną cebule, ziemniaki i zmrożony groszek. Zupę gotujemy ok. 15 minut, następnie zestawiamy ognia i miksujemy na gładką masę.

Jak PODAWAĆ?
Zupę podajemy z upieczonym kurczakiem. Krem możemy przelać przez sito, aby uzyskać gładką konsystencję.

2 komentarze :

  1. świetnie wygląda :) gratuluję, osobiście uwielbiam wszystkie zupy, szczególnie kremy, a zielone to już w ogóle!

    OdpowiedzUsuń
  2. też zamierzam robić w najbliższym czasie :) uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka