czwartek, 27 marca 2014

Naleśniki czekoladowe z twarożkiem i brzoskwiniami



Nie wiadomo dokładnie, gdzie po raz pierwszy zaczęto przyrządzać naleśniki.  Włosi twierdzą, że wynaleziono je we Florencji, skąd w XVI wieku Katarzyna Medycejska przywiozła je do Francji, gdy wyszła za mąż za francuskiego króla. Z kolei inna wersja mówi, że pierwsze naleśniki powstały w Chinach w około IV w. p.n.e. i były przyrządzane z ciasta ryżowego, oraz spożywane z warzywami. A stamtąd dotarły na Bliski Wschód i później do Europy. Jak było naprawdę pewnie się już nie dowiemy.
Zadziwiające jest jednak to, że istnieje tak wiele odmian i modyfikacji  podstawowego naleśnika. Jest ich tak dużo, że właściwie trudno osądzić które z nich można jeszcze nazwać naleśnikami. I tak na przykład istnieją: francuskie cr'pes, włoskie crespelle, amerykańskie pancakes, austriackie naleśniki Palatschinken , holenderskie pannekoeken, rosyjskie bliny, egipski katief, japońskie dorayaki i wiele, wiele innych, nie mówiąc już o modyfikacjach farszu „na słono” i „na słodko” których w samej Polsce istnieją niezliczone rodzaje. Niezwykła  popularność naleśnika potwierdza jego niesamowity smak, który uwielbia chyba każdy z nas :-)

Skład.
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • około 1,5 szklanki wody gazowanej
  • około 1,5 szklanki mleka
  • 2 jaja
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki cukru
  • 4 łyżki kakao
  • 50 dag sera twarogowego
  • 1 szklanka cukru
  • cukier waniliowy
  • puszka brzoskwiń


Zaczynamy.
Do miski przesiewamy mąkę, wbijamy całe jaja, dodajemy cukier, olej a także stopniowo około 3/4 szklanki wody i 3/4 szklanki mleka, całość mieszamy łyżką. Odstawiamy na około 10-15 minut. 
W tym czasie można przygotować masę serową. Twarożek przeciskamy przez praskę/mielimy (aby nie było w nim "grudek"). Dodajemy cukier, cukier waniliowy, i pokrojone w cząstki, dobrze odsączone brzoskwinie.
Wracamy do ciasta. Dodajemy do niego pozostałe mleko i wodę oraz przesiane kakao (ciasto powinno mieć płynną konsystencję, w razie potrzeby należy zwiększyć ilość mleka i wody). Ciasta nie należy także zbyt długo mieszać, gdyż naleśniki będą twarde. 

Z gotowego ciasta smażymy naleśniki na patelni z niewielka ilością oleju. Wykładamy na nie masę serowo-brzoskwiniową i dowolnie zawijamy. 

Jak PODAWAĆ?
Naleśniki wykładamy na talerz, dekorujemy cząstkami brzoskwiń. Można polać je polewą z białej czekolady, udekorować liśćmi mięty itp. 




2 komentarze :

  1. ja i mój synek jesteśmy miłośnikami naleśników,,tutaj prezentują się naprawdę smakowicie,:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja chcialabym sie dowiedziec jak pan zawija te nalesniku io pan robi zeby one byly rakie wypchane

    OdpowiedzUsuń

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka