poniedziałek, 17 marca 2014

Racuchy drożdżowe z jabłkami i bananami



Racuchy drożdżowe to tradycyjna potrawa kuchni Staropolskiej. Legenda mówi, iż wywodzą się one z północnej części województwa śląskiego, z regionu częstochowskiego, gdzie nazywano je "dołkami".  Tradycyjne racuchy z ciasta drożdżowego były tam często zakąską na Sylwestra i ostatki, czasem też stanowiły proste danie obiadowe. Typowe racuchy są niewielkimi placuszkami z jabłkiem krojonym lub tartym, rabarbarem lub śliwkami.  Podaje się je zazwyczaj na słodko, z cukrem pudrem lub śmietaną, ale ponoć w niektórych regionach, przyrządza się je bez nadzienia i podaje jako "przegryzkę" do zupy grzybowej na Wieczerzy Wigilijnej.



Skład

  • 30 dag mąki
  • 4 dag drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 1 1/2 szklanki mleka
  • 1 jajko
  • 1 jabłko
  • 2-3 banany
  • szczypta soli
  • cukier puder do posypania


Zaczynamy.

Mąkę przesiewamy do miski, robimy dołeczek i wykruszamy drożdże. Dodajemy cukier i zalewamy połową letniego mleka. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia.
Następnie dodajemy pozostałe składniki, a całość mieszamy drewnianą łyżką (ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany). Dodajemy pokrojone w plasterki banany i pokrojone w drobną kostkę jabłko, po czym odstawiamy do wyrośnięcia.
Ciasto stopniowo wykładamy na patelnię za pomocą łyżki (najlepiej maczać ją w gorącej wodzie, wówczas ciasto się nie przykleja). Smażymy na oleju z obydwu stron na złoty kolor.  



1 komentarz :

  1. Hej, bardzo lubię Twojego bloga, więc pozwoliłam sobie nominować Cię do Liebster Blog Awards, mam nadzieję, że wiele osób o Tobie usłyszy!

    OdpowiedzUsuń

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka