poniedziałek, 25 sierpnia 2014

Rogaliki z Nutellą



Skład.

  • 50 dag mąki
  • 25 dag margaryny
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5 dag drożdży
  • 5 łyżek mleka
  • 2 jajka
  • 2 cukry waniliowe
  • szczypta soli

  • Nutella do nadziewania
  • 3 łyżki płatków migdałowych
  • zółtko
  • 2 łyżki mleka
  • cukier puder do posypania


Zaczynamy.
Drożdże rozpuszczamy w zimnym mleku. Z tak przygotowanych drożdży i wszystkich pozostałych składników zagniatamy ciasto. Wyrobione ciasto owijamy w ściereczkę i wkładamy do lodówki na około 2-3 godziny. Po tym czasie wyjmujemy z lodówki wałkujemy placki grubości około 3mm i dzielimy je na 6 części (trójkątów), które dodatkowo nacinamy na brzegu aby łatwiej było nam formować rogaliki i aby nadzienie nie wypłynęło. Smarujemy obficie Nutellą i zawijamy rogaliki.
 

Na suchej patelni prażymy płatki migdałowe aż uzyskają złoty kolor. Uformowane rogaliki układamy na blasze, smarujemy żółtkiem wymieszanym z 2 łyżkami mleka i posypujemy prażonymi migdałami. Pieczemy około 20 minut w temp. 200C. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.




Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka