niedziela, 13 kwietnia 2014

Sernik z ciastem francuskim



Pierwsze wzmianki na temat sernika pojawiają się już w starożytnej Grecji i Rzymie. Jego historia sięga więc już ponad 2 tys. lat. W XIX w. przepisy na serowe ciasto, razem z kolonistami, dotarły do Ameryki Północnej i tam ewoluowały. W 1872 roku pewien Nowojorczyk odkrył sposób wyrobu kremowego twarożku, nazywając go Philadelphia. W Polsce sernik podobno przywędrował z krajów niemieckojęzycznych – stąd często używana nazwa “sernik wiedeński”. Przepis zakłada użycie mielonego twarogu i dużej ilości bakalii: rodzynek, często skórki pomarańczowej. Klasycznym rozwiązaniem jest pieczenie sernika bez spodu, z samej masy serowej z dodatkami, choć oczywiście liczne modyfikacje uwzględniają spody z ciasta kruchego czy półkruchego.  Nasz przepis zakłada właśnie użycie takiego spodu, a dodatkowo lekką „pierzynkę” w postaci ciasta francuskiego.


Skład.
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • kostka margaryny/masła
  • 1 jajko
  • 1 1/2 kg sera białego
  • 2 szklanki cukru
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 jajka
  • 3/4 kostki masła
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • opakowanie ciasta francuskiego
  • cukier puder do posypania

Zaczynamy.
Z mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia, jajek, cukru pudru, i posiekanej nożem margaryny energicznie zagniatamy kruche ciasto po czym wkładamy je do lodówki na 1-2 godziny. 
Przygotowujemy  masę serową. Ser mielimy przez maszynkę. Masło ucieramy mikserem z cukrem, dodajemy na przemian po łyżce zmielonego sera białego i jajka. Na koniec dodajemy proszek do pieczenia i mąkę ziemniaczaną. 



Schłodzone ciasto wałkujemy, wykładamy na blasze i nakłuwamy widelcem w kilku miejscach. Wstawiamy do piekarnika na około 15minut (180C). Wyjmujemy, wykładamy na podpieczony spód masę serową, ponownie zapiekamy - około 1 godziny w tej samej temperaturze. Na około 10-15 przed końcem pieczenia, wyjmujemy sernik z piekarnika i na jego wierzch wykładamy wcześniej wycięte z ciasta francuskiego koło. Ponownie zapiekamy. Po ostudzeniu można udekorować sernik cukrem pudrem.

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka