wtorek, 8 kwietnia 2014

Tureckie Pide


Pide to forma tureckiej pizzy z mięsem mielonym i sosem pomidorowym na cieście drożdżowym. Dziś przed Wami nasza wersja tej potrawy z dodatkiem pieczarek.
Skład.

  • 500g mięsa mielonego
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • ¾ papryki
  • 1 puszka pomidorów
  • 300g pieczarek
  • 150g startego sera żółtego
  • pęczek pietruszki
  • 2 jajka
  • 600g mąki
  • 100ml gęstego jogurtu naturalnego
  • 100ml oliwy
  • 1 saszetka drożdży 
  • woda, cukier, sól, pieprz, zioła prowansalskie

Zaczynamy.
Kroimy w drobna kostkę cebule i czosnek, następnie podsmażamy je na patelni. Dodajemy mięso, całość smażymy, aż do odparowania wody z mięsa. Po tych czynnościach przygotowujemy pieczarki i paprykę. Pieczarki kroimy w paski, paprykę w kostkę i całość przekładamy na patelnie. Kiedy warzywa zmiękną wlewamy pomidory z puszki i redukujemy sos. W tym czasie ścieramy ser na drobnych oczkach tarki, odkładamy na bok, następnie umytą pietruszkę siekamy drobno i przekładamy do zredukowanego sosu, mieszamy, solimy, pieprzymy, dodajemy cukier do smaku.


Do miski wbijamy jedno jajko, wlewamy 100ml jogurtu, 50ml oliwy, 50ml ciepłej wody, łyżeczkę cukru, szczyptę soli i wsypujemy drożdże. Całość mieszamy i dodajemy stopniowo ok 600g przesianej mąki. Zagniatamy ciasto i w razie potrzeby dodajemy ciepłą wodę. Kiedy sformujemy prawidłową konsystencję ciasta (odejdzie nam z misy), odstawiamy w ciepłe miejsce aż wyrośnie. Po zwiększeniu objętości ciasto formujemy na małe bułeczki, następnie wałkujemy je na kształt jajka, faszerujemy je mięsem, i zawijamy jak pizzę na rogach, tworząc „łódkę”. W kolejnej misce roztrzepujemy pozostałe jajko z dodatkiem soli, pieprzu i ziół prowansalskich i zalewamy (ok 3 łyżki na pide), a następnie posypujemy ją serem. Gotowe pide pieczemy w piekarniku 20 minut w temp  180C.


Jak PODAWAĆ?
Pide podajemy z dodatkiem sosów, lub z ulubioną sałatką.



2 komentarze :

  1. O, zajadałam się pide w Turcji – Twoje wygląda pysznie i podoba mi się przepis na ciasto drożdżowe z jogurtem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Całkiem fajnie Ci wyszło. Moja ulubiona wersja turecko-cypryjska to z serem haloumi. Pycha :)

    OdpowiedzUsuń

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka