wtorek, 15 kwietnia 2014

Wielkanocna babka cytrynowa





Babka wielkanocna to potrawa pierwotnie litewsko-białoruska, podobnie jak barszcz czerwony, czy bigos zaadaptowana została z kuchni litewskiej. Stamtąd też przepis na babkę przywędrował do nas. Ciekawostką jest, że dawniej baby na Ukrainie zaraz po upieczeniu wyjmowano z blachy i wkładano na poduszki oraz obracano nimi, żeby ostygły. W Polsce najczęściej babki zostawiane są w formach dla efektowniejszego wyglądu.






Skład.

  • 4 jajka
  • 150 g mąki pszennej
  • 75 g mąki ziemniaczanej
  • 200 g masła
  • 180 g cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • skórka otarta z cytryny
  • sok z jednej cytryny



Zaczynamy.
Jajka oraz cukier ubijamy mikserem, dodajemy przesiane mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Masło roztapiamy i jeszcze ciepłe przelewamy do ciasta, miksujemy. Skórkę otartą z jednej cytryny oraz sok z jednej cytryny również dodajemy do ciasta. Ciasto wylewamy na natłuszczoną i posypaną bułką tartą blaszkę. Pieczemy około 45min. w temp. 180C.




JAK PODAWAĆ?
Gotową babkę można polać białą polewą/lukrem, posypać tartą skórką z cytryny lub dowolnie udekorować.









5 komentarzy :

  1. Świetny blog! Przejrzałam wszystkie strony i jestem pod wrażeniem! Piękne zdjęcia a jedzenie wygląda smakowicie! Przepis na babkę wydaje się prosty ;) na pewno skorzystam z przepisu na święta ;)

    Pozdrawiam Ania
    http://detailinfashion.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mi miło, dziękuję za tą jakże motywującą opinię :-) zapraszam częściej :-)

      Usuń
  2. Jak przechowywać taka cudną babkę żeby zachowała świeżość? Jak długo można ja przechowywać?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Babka z mojego przepisu jest dość wilgotna, dlatego długo zachowuje świeżość. Jeżeli będzie posypana cukrem pudrem wtedy może szybciej obsychać, natomiast polana polewą/lukrem powinna być smaczna nawet po upływie około 5-6, moja stała w domu 3 dni (ponieważ wszystko, co słodkie bardzo szybko u nas znika:-) ) i była idealna :-)

      Usuń
  3. Witam :) Gdybym chciała zrobić babkę ale w mniejszym wydaniu, tzn. w foremkach na babeczki to czas pieczenia powinien się skrócić czy również należy piec ciasto 45min?

    OdpowiedzUsuń

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka