wtorek, 6 maja 2014

Ciasteczka francuskie z kremem i brzoskwiniami




Skład.
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 250g serka mascarpone
  • 125g serka homogenizowanego waniliowego
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki wiórków kokosowych
  • puszka brzoskwiń


Zaczynamy.
Ciasto (mocno schłodzone, żeby nie pękało) rozwijamy na blacie. Dzielimy je na paski około 5cm, a następnie przekrawamy w połowie w poprzek po całości, tak aby powstały prostokąty wymiarów około 5x15cm. Pieczemy na złoty kolor w temp. 180C.




Przygotowujemy krem. Mieszamy serki (można użyć miksera), dodajemy cukier puder, wiórki kokosowe, i 2 łyżki syropu z brzoskwiń z puszki, mieszamy.
Na upieczone i wystudzone ciastka wykładamy pokrojone w plasterki brzoskwinie, następnie szprycą cukierniczą nakładamy krem, przykrywamy drugim ciastkiem francuskim.
Na koniec posypujemy cukrem pudrem.

2 komentarze :

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka