5/01/2014

5/01/2014

Ciasto miodowe z krówką i kremem śmietanowym



Skład.

ciasto miodowe:
  • 3szklanki mąki 
  • 1szklanka cukru 
  • 1 kostka masła 
  • 2 jajka 
  • 2 łyżki miodu 
  • 2 łyżeczki sody rozpuszczone w 2 łyżkach ciepłego mleka

biszkopt:

  • 4 jaja
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka octu
  • 2 łyżki kakao

  • śmietana kremówka 36%
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 puszka słodzonego mleka skondensowanego
  • orzechy do dekoracji

Zaczynamy.
Do garnka z wodą wkładamy mleko skondensowane i gotujemy je około 2-3godziny. Po upływie tego czasu wyjmujemy z wody, studzimy puszkę - nie otwieramy gorącej!

Przygotowujemy ciasto miodowe. Ubijamy pianę z białek. Masło ucieramy z cukrem, żółtkami, dodajemy mąkę i sodę rozpuszczoną w 2 łyżkach ciepłego mleka, a także miód. Mieszamy. Na koniec dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy (ciasto jest dość gęste). Dzielimy na dwie części i pieczemy każdą oddzielnie w temp. 180C przez około 25minut (na rumiany kolor).

Przygotowujemy biszkopt. Oddzielamy białka od żółtek.  Do żółtek dodajemy proszek do pieczenia, mieszamy i odstawiamy aż napęcznieją. W tym czasie ubijamy białka na sztywną pianę, dodajemy cukier, nadal ubijamy. Łączymy z żółtkami, delikatnie mieszamy. Następnie dodajemy przesianą mąkę, kakao i ocet. Dokładnie, delikatnie mieszamy. Wylewamy na blachę i pieczemy około 20min. w temp. 180C.


Śmietanę kremówkę uprzednio mocno schłodzoną ubijamy na sztywną masę. Dodajemy cukier puder. Mieszamy.

 Jak PODAWAĆ?
Gdy wszystkie blaty od ciasta już ostygną możemy składać ciasto. Układamy w następującej kolejności:  blat miodowy - połowa mleka skondensowanego w postaci karmelu - biszkopt kakaowy - krem śmietanowy - blat miodowy - pozostały karmel. Gotowe ciasto możemy udekorować cząstkami orzechów włoskich.


3 komentarze:

  1. piękne ciasto na pewno pyszne ;muszę wypróbować;),śliczne zdjęcie !
    Zapraszam do wypróbowania mojego ciasta makowego z kokosem i galaretką kiwi..pozdrawiam
    http://gotujenacodzien.blogspot.com/2014/04/piegusek-z-kokosem-i-galaretka-kiwi.html

    OdpowiedzUsuń