sobota, 3 maja 2014

Kebab na talerzu






Skład.

  • 400g schabu w całości
  • 100ml mleka
  • 1 duża cebula
  • Zioła prowansalskie
  • Kminek
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 papryka
  • 1 łyżka harrisy lub przecieru paprykowego
  • 1 średni jogurt grecki
  • 6 ząbków czosnku
  • 200g białego ryżu
  • Cukier, sól, pieprz
  • 1 łyżka octu winnego
  • Oliwa
  • 3 łyżki musztardy
  • Sałata lodowa, rzodkiewka, pomidor

Zaczynamy.
Do miski ścieramy na drobnej tarce cebule, wyciskamy 3 ząbki czosnku, dodajemy łyżeczkę ziół prowansalskich, kminku i zalewamy mlekiem wraz oliwą (po 100ml). Kroimy w bardzo cienkie plastry mięso i wkładamy je do przygotowanej marynaty. Całość doprawiamy do smaku solą,pieprzem i odstawiamy na 2 godziny aby się zamarynowało. Po tym czasie wykładamy mięso wraz z marynatą na rozgrzaną patelnie i dusimy do miękkości.



W tym czasie przygotowujemy sos. Kroimy w słupki paprykę i przekładamy ją do rondelka z rozgrzaną dużą łyżką masła. Całość smażymy, następnie dodajemy puszkę pomidorów, łyżkę harrisy i redukujemy sos do uzyskania odpowiedniej gęstości. Próbujemy sos dodając odrobinę cukru, soli, pieprzu i ziół prowansalskich. Uważamy tylko, aby nie zabić pikantnego smaku sosu.
Kolejny sos jest banalnie prosty, do jogurtu dodajemy wyciśnięte przez prasę 3 ząbki czosnku, całość mieszamy i doprawiamy do smaku.
Sos winegret. Do słoika wlewamy 70 ml oliwy, 3 łyżki musztardy, 1 łyżkę octu winnego, zakręcamy słoik i energicznie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Sałatę, rzodkiew, pomidora myjemy rozdrabniamy na mniejsze kawałki, przekładamy do misy i zalewamy gotowym sosem.

Na koniec gotujemy ryż.




Jak PODAWAĆ?
Na talerzu wykładamy ugotowany ryż, łagodny biały sos, następnie pikantny czerwony sos, mięso i obok (lub na oddzielnym talerzu) wykładamy sałatę lodową z sosem winegret.


Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka