wtorek, 26 sierpnia 2014

Rurki z bitą śmietaną






Skład.

1 opakowanie ciasta francuskiego XXL
500ml śmietany kremówki 36%
3 łyżki cukru pudru


Zaczynamy.

Ciasto rozwijamy i tniemy na paseczki szerokości około 2cm, na całej długości ciasta. Z papieru do pieczenia przygotowujemy rolki, które obkładamy ciastem, tak aby nachodziły jedne na drugie i tworzyły rurkę.



Pieczemy około 15min. w temp. 200C. Po upieczeniu studzimy i delikatnie wyjmujemy z nich "foremki" z papieru do pieczenia.
Schłodzoną kremówkę ubijamy, a gdy będzie już puszysta dodajemy cukier puder, mieszamy. Przekładamy krem do szprycy cukierniczej i nadziewamy rurki (jeżeli krem nie będzie wypełniał całej rurki poprzez wciskanie go z obydwu jej końców, można na spodzie rurek wyciąć niewielkie dziurki i przez nie szprycować rurki śmietaną).

Jak PODAWAĆ?
Gotowe rurki można posypać cukrem pudrem, bądź polać cienkimi strużkami rozpuszczonej czekolady.


4 komentarze :

  1. Odpowiedzi
    1. Dokładnie :-) nie bez kozery wpis pojawił się 1 czerwca ;-)

      Usuń
  2. Uwielbiam! Cale wieki juz nie jadlam takich rurek :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim razie koniecznie musisz sobie takie przygotować :-) wystarczy pół godzinki wolnego czasu :-)

      Usuń

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka