sobota, 5 kwietnia 2014

Sernik z truskawkami




Skład.
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • kostka margaryny/masła
  • 1 jajko 
  • 3 łyżki kakao 

  • 1 1/2 kg sera białego
  • 2 szklanki cukru
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 jajka
  • 3/4 kostki masła
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 1kg truskawek
  • 1 galaretka truskawkowa


Zaczynamy.

Z mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia, jajek, cukru pudru, kakao i posiekanej nożem margaryny energicznie zagniatamy kruche ciasto po czym wkładamy je do lodówki na 1-2 godziny. 
Przygotowujemy  masę serową. Ser mielimy przez maszynkę. Masło ucieramy mikserem z cukrem, dodajemy na przemian po łyżce zmielonego sera białego i żółtka. Następnie dodajemy proszek do pieczenia i mąkę ziemniaczaną, a na sam koniec pianę ubitą z białek i delikatnie mieszamy.
Schłodzone ciasto wałkujemy, wykładamy na blasze i nakłuwamy widelcem w kilku miejscach. Wstawiamy do piekarnika na około 15minut (180C). Wyjmujemy, wykładamy na podpieczony spód masę serową, ponownie zapiekamy - około 1 godziny w tej samej temperaturze.



Galaretkę rozpuszczamy w 400ml wrzącej wody, odstawiamy. Truskawki dzielimy na połówki i układamy na wierzchu upieczonego i ostudzonego sernika.Następnie zalewamy je tężejącą galaretką. Wstawiamy do lodówki aby całość stężała.

Jak PODAWAĆ?
Sernik efektownie wygląda przygotowany w tortownicy, można go udekorować listkami mięty, bitą śmietaną etc.

4 komentarze :

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka