czwartek, 3 kwietnia 2014

Sulu Köfte - tureckie klopsiki





Skład.


  • 50dag mielonego mięsa wołowego
  • 1 duża marchewka
  • 50dag ziemniaków
  • 2 cebule
  • 10 dag pomidorków koktajlowych
  • 5 dag ryżu
  • 5 dag przecieru pomidorowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 50ml oleju
  • 3 dag masła
  • 1 kostka rosołowa wołowa

Zaczynamy.
Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do mięsa. Ścieramy na tarce 1 cebulę, także dodajemy do mięsa. Ryż gotujemy na sypko, łączymy z mięsem. Dodajemy szczyptę soli, pieprzu, tymianku, chilli. Wszystko dokładnie wyrabiamy ręką.  Z wyrobionej masy formujemy małe kulki, które obtaczamy w mące (aby łatwiej się je formowało, można nawilżyć dłonie wodą).


Olej wlewamy do garnka, i smażymy na nim 1 pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Dodajemy dość grubo pokrojone ziemniaki, marchewkę, a także przekrojone na pół pomidorki. Dodajemy przecier pomidorowy i masło. Zalewamy 1 litrem ciepłej wody i wrzucamy kostkę rosołową. Przyprawiamy solą, pieprzem i chilli. Do garnka wrzucamy otoczone w mące klopsiki, przykrywamy pokrywką i gotujemy na wolnym ogniu około 30minut.

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka