piątek, 4 kwietnia 2014

Barszcz czerwony z młodych buraczków




Skład.
  • 6 czerwonych buraczków średniej wielkości
  • 1 ½ litra bulionu warzywnego, lub warzywno-mięsnego
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 mała cebula
  • 3 listki laurowe
  • kilka ziarenek czarnego pieprzu i ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 4 łyżki soku z cytryny

Zaczynamy.
5 buraczków, marchewkę i pietruszkę obieramy, kroimy w kawałki,  i zalewamy bulionem. Dodajemy listki laurowe, ziele angielskie i pieprz i gotujemy około pół godziny.  Po tym czasie dodajemy obraną i przekrojona na pół cebulkę, majeranek i nadal gotujemy około 15minut. Zdejmujemy z ognia dodajemy sok z cytryny a następnie ścieramy pozostałego surowego buraka na tarce o drobnych oczkach (aby nadać intensywny kolor). Mieszamy i odstawiamy na około 5minut. Po tym czasie przecedzamy barszczyk przez sito, gotowe!

Barszcz świetnie smakuje z pasztecikami, na które przepis znajdziecie TUTAJ.




2 komentarze :

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka