sobota, 12 lipca 2014

Gnocchi ze szparagami i suszonymi pomidorami




Skład.

  • 20 dag mąki pszennej
  • 1/2 kg ziemniaków
  • 1 jajko
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól
  • 5 szparagów zielonych
  • kilka suszonych pomidorów
  • 5 dag tartego żółtego sera 
  • 5 dag masła

Zaczynamy.

Ziemniaki gotujemy, a następnie mielimy w maszynce (lub przeciskamy przez praskę).
Mąkę przesiewamy na stolnicę, wykładamy na nią ziemniaki, wbijamy jajko, dodajemy  szczyptę gałki muszkatołowej i soli. Wyrabiamy ciasto. Następnie dzielimy je na kawałki. Z każdego z nich formujemy długie wałki grubości palca i tniemy je na kluski długości ok. 3 cm. Każdą kluskę zgniatamy widelcem z dwóch stron, aby zrobiła się karbowana. Tak przygotowane kluseczki gotujemy w dużej ilości osolonego wrzątku. Odcedzamy po wypłynięciu.

Zagotowujemy wodę z dodatkiem łyżki soli i cukru. Szparagi myjemy, odcinamy zdrewniałe końcówki. Wrzucamy je do wrzącej wody, gotujemy do 5 minut.  Wyjmujemy, odcedzamy i tniemy na kawałki.
Ugotowane gnocchi przesypujemy do miski, dodajemy szparagi pokrojone, suszone pomidory i mieszamy. Całość wkładamy do kokilek lub naczynia żaroodpornego. Zalewamy roztopionym masłem i posypujemy tartym żółtym serem. Wstawiamy do piekarnika na 10 minut (temp. 180C).



3 komentarze :

  1. Wspaniałe zdjęcia, a gnocchi musiało być przepyszne. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam gnocchi pod każdą postacią... Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajny sposób na podanie gnocchi, jak dla mnie same pyszne składniki.

    OdpowiedzUsuń

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka