piątek, 13 czerwca 2014

Murzynek z bitą śmietaną i truskawkami





Skład.
  • 20 dag masła lub margaryny
  • 300ml mleka
  • 1,5 szklanka cukru
  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1 łyżka sody
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżki dżemu śliwkowego (można zastąpić innym smakiem, lub marmoladą)


  • 250 ml śmietany kremówki 36%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 kg truskawek


Zaczynamy.
Mleko, masło (margarynę) i cukier gotujemy w garnku. Następnie studzimy. Do chłodnej masy przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy jajka, cynamon i kakao. Mieszamy. Na koniec dodajemy dżem lub marmoladę i jeszcze raz mieszamy. Wykładamy ciasto na blaszkę i pieczemy w temp. 190C około 45minut. Ciasto po upieczeniu odstawiamy, aby wystygło.
Kremówkę ubijamy na sztywną masę. Na koniec dodajemy cukier puder, mieszamy. Wykładamy śmietanę na zimny murzynek. Na wierzchu układamy przekrojone na pół truskawki.

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka