niedziela, 8 czerwca 2014

Zielone pappardelle ze szpiankiem i wędzoną szynką




Skład:


  • 1/2 opakowania szpinakowego makaronu Pappardelle
  • 70g świeżego szpinaku
  • 10-15 listków świeżej mięty
  • 1/2 cytryny
  • 4 ząbki czosnku
  • kilka plasterków szynki szwardzwaldzkiej
  • oliwa
  • sól, pieprz
Zaczynamy.
Do wrzącej, lekko osolonej wody wkładamy makaron i gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy, dodajemy wyciśnięte przez praskę 4 ząbki czosnku, chwile podsmażamy i dodajemy świeży szpinak (opcjonalnie można go pokroić lub posiekać). Mieszamy, aż zmniejszy swoją objętość. Dalej, dodajemy  stopniowo śmietanę (najlepiej jak śmietana będzie w temperaturze pokojowej), wraz z posiekanymi listkami mięty, cały czas energicznie mieszamy. Na koniec ścieramy skórkę z cytryny.

Jak PODAWAĆ?
Sos wykładamy na makaron, dekorując szynką szwardzwaldzką.

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka