sobota, 12 lipca 2014

Barszcz ze szczawiu





Skład.

  • 1 duże pętko kiełbasy wiejskiej
  • 2 garści świeżego szczawiu
  • 1 kostka rosołowa
  • 1 marchewka
  •  2 ząbki czosnku
  •  pół cebuli
  • łyżeczka majeranku
  • łyżka ziół prowansalskich
  • sól i pieprz do smaku
  • 200 ml śmietany
  • jajka na twardo

Zaczynamy.
Do garnka wlewamy około 1l-1,5l zimnej wody. Kiełbasę kroimy w plasterki, marchewkę także. Cebulę i czosnek w drobną kosteczkę i lekko podsmażamy na patelni. Do zimnej wody dodajemy kiełbasę, marchewkę i podsmażone czosnek i cebulkę, dodajemy przyprawy a także kostkę rosołową i zaczynamy gotować. Gotujemy około 1 godziny. Po tym czasie dodajemy pokrojony w paski szczaw. Zagotowujemy ponownie i podprawiamy śmietaną (najlepiej do kubeczka ze śmietaną dodać kilka łyżek zupy, rozprowadzić w kubeczku, a następnie mieszankę wylać do garnka z zupą - zapobiegnie to zważeniu się śmietany).
Gotowy barszcz podajemy z ugotowanym na twardo jajkiem.


Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka