7/21/2014

7/21/2014

"Belriso" - ryż na mleku w dwóch wersjach






Skład (na dwie porcje)
  • 1 szklanka ryżu
  •  około 3,5 szklanki mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • kilka kosteczek czekolady deserowej
  • 2 łyżki  smażonych jabłek (my użyliśmy takich ze słoika)
Zaczynamy.
Ryż płuczemy w zimnej wodzie. Następnie zalewamy szklanką mleka i gotujemy na średnim ogniu ciągle mieszając, aż płyn odparuje. Uzupełniamy mleko systematycznie i gotujemy ryż tak długo aż będzie miękki. Pod koniec gotowania dodajemy cukier i cynamon. 
Gotowy ryż wykładamy do miseczek. Na gorący ryż kładziemy kostki czekolady, do drugiej miseczki - jabłka. Możemy udekorować cząstkami jabłek, laseczkami cynamonu itp.



6 komentarzy:

  1. niegdyś mój ulubiony deser! ale jednak najlepsze 'belriso' to te domowe! obie wersje kuszące :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dawno już takiego nie jadłam... Wygląda cudnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Swego czasu uwielbiałam berliso, jednak teraz wole zrobić domowe; ))

    OdpowiedzUsuń