piątek, 1 sierpnia 2014

Czekoladowe torciki z truskawkami





Skład (na około 8 torcików)

  • 8 jajek
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1,5 szklanki mąki          
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao
  • 500ml śmietany kremówki 36% lub 30%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • kilka truskawek


Zaczynamy.
Żółtka mieszamy z proszkiem do pieczenia i na chwilę odstawiamy. W tym czasie białka ubijamy na sztywną pianę, na koniec dodajemy cukier i nadal ubijamy. Do białek dodajemy wyrośnięte żółtka z proszkiem do pieczenia. Całość mieszamy. Do masy jajecznej przesiewamy mąkę i kakao. Delikatnie mieszamy rózgą. Ciasto wylewamy na dużą blachę (nam posłużyła blaszka, która  znajduje się w komplecie w każdym piekarniku).  Pieczemy przez około 25-30min. w temp 180C.
Z upieczonego, ostudzonego ciasta wykrawamy szklanką kółka (najlepiej aby wyszła ich parzysta liczba).
Śmietankę ubijamy, na koniec dodajemy cukier puder, mieszamy. Krem nakładamy do szprycy cukierniczej i wykładamy na biszkoptowe kółka. Składamy je po dwa, tak, aby na wierzchu też był krem. Na górę kładziemy truskawkę.



1 komentarz :

  1. Pięknie i takie urocze !!! Nie mówiąc już o tym, że muszą być przepyszne !! :)

    OdpowiedzUsuń

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka