piątek, 11 lipca 2014

Drożdżowe jagodzianki



Skład.

  • 1 kg mąki pszennej
  • 10 dag drożdży
  • 25 dag rozpuszczonego masła
  • 500ml mleka
  • 2 szklanki cukru kryształu
  • 5 jaj
  • 1l świeżych jagód
  • cukier do  nadziewania bułeczek


Zaczynamy.
Przygotowujemy rozczyn. Kruszymy drożdże, dodajemy szklankę ciepłego mleka, łyżkę mąki i cukru, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
Gdy rozczyn podwoi swoją objętość, przesiewamy do miski mąkę, dodajemy rozczyn i zmiksowane uprzednio całe jajka z cukrem (ubijamy je do uzyskania, gładkiej, puszystej masy o jasnej barwie). Dodajemy także ciepłe, pozostałe mleko i zagniatamy ciasto. Po około 15 minutach wyrabiania dodajemy rozpuszczone i lekko ciepłe masło. Ponownie zagniatamy ciasto (aż do momentu, gdy zacznie nam ono „odchodzić” od miski i rąk. Wyrobione ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce pod przykryciem, aby wyrosło.
Gdy ciasto podwoi swą objętość formujemy z niego bułeczki, które nadziewamy jagodami i szczyptą cukru. Uformowane bułeczki układamy na blasze, odstawiamy na kilka minut, aby podrosły. Tuz przed wstawieniem do piekarnika smarujemy jagodzianki rozkłóconym jajkiem z dodatkiem mleka. Pieczemy w temp. 180C przez około 20-25minut.







7 komentarzy :

  1. Wyglądają bardzo apetycznie! Uwielbiam jagodzianki. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fantastyczne, harmonijne i baaardzo zachęcające do pieczenia zdjęcia! Mniam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Obłędne jagodzianki ! Są po prostu śliczne :) Szkoda, że nie możesz mi kilku podesłać :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hahaha, już za późno - wszystkie zjedzone :-D

      Usuń

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka