czwartek, 28 sierpnia 2014

Jagodowe oponki z białą czekoladą


Skład.

  • 15 dag mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 10 dag masła lub margaryny
  • 10 dag cukru
  • cukier waniliowy
  • 3 jaja
  • 50ml mleka
  • 1 szklanka jagód
  • 1 łyżka mąki pszennej 
  • tabliczka białej czekolady, lub polewa czekoladowa

 Zaczynamy.

Białka oddzielamy od żółtek, z białek ubijamy pianę. Ucieramy masło, cukier , cukier waniliowy i żółtka. Do tej masy stopniowo dodajemy  przesianą mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia, a także mleko. Dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy. Około 2łyżek jagód odkładamy, pozostałe mieszamy z łyżką mąki pszennej, a następnie dodajemy je do ciasta. Mieszamy i wylewamy do foremek.  Pieczemy w temp. 200C przez ok. 20minut. Białą polewę lub czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, polewamy upieczone oponki. Na wierzch kładziemy odłożone wcześniej jagody.





Słodkie jagodowe lato

9 komentarzy :

  1. Wow, wyglądają lepiej niż przepysznie! :) Nie jedna cukiernia by ich pozazdrościła :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam! Wspaniały przepis! :) Zapraszam do udziału w konkursie: http://www.rynek.webd.pl/wakacyjny-konkurs-na-25-urodziny/

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo nam miło, że Wam się podobają - zachęcamy do wypróbowania :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pysznie wyglądają. Zapraszam do mnie: http://kuchnia-lukasza.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  5. Jaki świetny pomysł! Piękne i bardzo apetyczne zdjęcia - oponki na pewno były znakomite! :)
    Przepis dodaję do akcji
    Pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Przepis wspaniały, jednak abym mogła go podpiąć do konkursu proszę o podesłanie przepisu i jednego zdjęcia na e-mail lub FB:) Pozdrawiam Magda

    OdpowiedzUsuń

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka