wtorek, 29 lipca 2014

Koszyczki jagodowo-serowe z bezą


Skład.

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • kostka margaryny/masła
  • 1 jajko 
  • 25 dag białego sera twarogowego
  • 1/2 szklanki cukru kryształu
  • małe jajko
  • 1 1/2 szklanki jagód
  • 2 białka
  • 1/3 szklanki cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki wiórków kokosowych
Wykonanie.
Z mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia, cukru pudru, masła i jaja zagniatamy ciasto kruche i wkładamy je na około 1,5 godziny do lodówki.
W tym czasie mielimy ser biały dodajemy cukier i jajko, mieszamy.
Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier, mąkę ziemniaczaną i wiórki kokosowe, miksujemy aż składniki się połączą.
Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki, wykładamy nim natłuszczone foremki. W środek wkładamy łyżeczkę masy serowej i łyżeczkę jagód, na wierzch kładziemy łyżkę bezy. Koszyczki pieczemy  w temp. 180C przez około 20minut.

7 komentarzy :

  1. Uroczo wyglądają, aż chce się zabrać jedno z sobą :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy ja tu widzę mocno spieczoną bezę?
    Chyba ktoś się zagapił :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oj tam, oj tam ;-) to jest beza w wersji "well done" ;-D

      Usuń
  3. mocno nie mocno i tak musi być pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Poczepiać się można o mocno przypieczoną bezę, ale wszystko, co z jagodami i tak będzie mi smakować, więc beza może być jakakolwiek; ))

    OdpowiedzUsuń
  5. Zachwycające maleństwa :)

    OdpowiedzUsuń

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka