7/22/2014

7/22/2014

Tarta czekoladowo-orzechowa z bezą





Skład.
  • 1 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1/3 kostki masła lub margaryny
  • 1 jajko
  • 1 łyżka cukru pudru
  • szczypta soli 

  • 400ml mleka
  • budyń czekoladowy
  • 2 łyżki cukru
  • 15 dag orzeszków ziemnych

  • 3 białka
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej


Zaczynamy.


Mąki przesiewamy na stolnicę, dodajemy masło i siekamy nożem. Następnie dodajemy jajko, cukier puder i szczyptę soli. Szybko zagniatamy ciasto, po czym owijamy je w folię i wstawiamy do lodówki na około 1godzinę.
W tym czasie przygotowujemy masę czekoladową. Gotujemy budyń na mleku z dodatkiem cukru. Gdy budyń będzie już gotowy dodajemy do niego bardzo drobno posiekane orzeszki ziemne. Mieszamy.
Białka ubijamy, na koniec ubijania dodajemy cukier, nadal ubijamy. Na koniec dodajemy mąkę. Dokładnie mieszamy.
Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki, wałkujemy i wykładamy nim dno formy. Robimy widelcem nakłucia na powierzchni. Wstawiamy do piekarnika (200C) na około 10minut. Następnie wyjmujemy je i wykładamy na nie masę czekoladowo-orzechową. Na wierzch szprycą cukierniczą wyciskamy małe bezy. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 30minut (aż bezy nabiorą lekko brązowego koloru).







11 komentarzy:

  1. Fajnie ,ze zostawiles komentarz u mnie na blogu ;) , dzieki temu udalo mi sie trafic na Twojego bloga . Jestem pod wrazeniem :)
    Pozdrawiam
    Ula
    http://kulinariauli.blogspot.de/

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda idealnie! I ta beza na górze :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Beziki wyglądają niczym białe róże :) Przez to tarta wygląda bardzo ciekawie i każdy ukrojony kwadracik wygląda przepięknie! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Och & ach! Piękna i na pewno pyszna:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda fantastycznie :) Pyszna musiała być :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wspaniała :) Świetnie wygląda pokrojona w kosteczki :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Przepiękne ciasto, dekoracja z bez jest świetna! Gratuluje pomysłu i świetnych wypieków :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Jaka jest wielkość formy do pieczenia? Będę bardzo wdzięczna za odpowiedź:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nasza foremka miała wymiary 30x20 cm. Pozdrawiamy :-)

      Usuń