czwartek, 10 lipca 2014

Włoskie Ndundari






Skład

  • 200g sera typu włoskiego
  • 200g mąki pszennej tortowej
  • 3 żółtka
  • 250ml przecieru pomidorowego/passaty
  • 1łyżka ziół prowansalskich
  • 1 średnia cebula
  • 10 czarnych oliwek
  • ½ zielonej papryki
  • sól, pieprz, cukier


Zaczynamy.
Do dużej misy wsypujemy mąkę, przekładamy ser, żółtka, i doprawiamy solą, pieprzem. Mieszamy masę czystymi rękoma, tworząc miękkie, wilgotne ciasto. Z wyrobionej masy rolujemy wałeczki (oczywiście na desce z odrobiną mąki, aby się nic nie przykleiło), i kroimy ciasto w dowolną formę. Ja wybrałem standardowy kształt kopytek.
Przynieś dużym rondlu z lekko osolonej wody do wrzenia i dodać pierogi. Czekać, aż wypłyną ponownie, a następnie obniżyć ogień i gotować przez kolejne 2 minuty.
Na patelni podsmażamy pokrojoną w drobną kostkę cebule i paprykę, dodajemy 250 ml przecieru pomidorowego, łyżkę ziół prowansalskich, sól, pieprz i odrobinę cukru do smaku. Redukujemy sos, kiedy zacznie gęstnieć dodajemy pokrojone w kawałki czarne oliwki.
W garnku gotujemy osoloną wodę, i wkładamy do niej kluski. Gotujemy około 4 minut (jeżeli wypłyną na wierzch, są już gotowe). Odcedzamy je i przekładamy do sosu pomidorowego.







6 komentarzy :

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka