piątek, 16 maja 2014

Wytrawne eklery, czyli kanapki inaczej


Skład.
  • 1 szklanka wody
  • 1 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 125g margaryny/masła
  • 7 jajek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki papryki ostrej
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • szczypta soli i pieprzu
  • sałata
  • ser żółty w plastrach
  • ulubiona wędlina w plastrach
  • pomidor 
  • papryka
  • rzeżucha
 
Zaczynamy.
Wodę i margarynę zagotowujemy w garnku. Gdy zacznie wrzeć dodajemy do niej mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, cały czas mieszając. Gdy masa zacznie odchodzić od garnka zdejmujemy ją z ognia, studzimy mieszając. Gdy będzie już chłodna wbijamy do niej stopniowo całe jaja i nadal mieszamy, aż do uzyskania gładkiej konsystencji (można użyć w tym celu miksera). Na koniec dodajemy przyprawy, mieszamy. Ciasto nakładamy do szprycy wyciskamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia po dwa (tuż obok siebie) wałeczki długości około 10cm. Pieczemy w temp. 190-200C przez około 15-20min (aż nabiorą złotego koloru).


Gdy eklery ostygną robimy z nich kanapki. Na połowę z nich kładziemy liście sałaty, wędlinę, ser żółty, plastry pomidora i papryki, a także rzeżuchę. Przykrywamy pozostałą połową ptysiowych "bułeczek".



10 komentarzy :

  1. Wyglądają zachwycająco! Muszę zrobić :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękujemy i zachęcamy do wypróbowania :-)

      Usuń
  2. apetyczne! i pięknie podane :)

    OdpowiedzUsuń
  3. O jaki super pomysł :-) wyglądają pysznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. jak to jest, że zawsze cudze lub zrobione przez kogoś kanapki smakują najlepiej? ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. pomysł podziwiam i gratuluję wieeelkiej jak słoń kreatywności :) jak słońc? dlaczego jak słoń?! nie wiem. w każdym razie, brawo!

    OdpowiedzUsuń

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka