piątek, 29 sierpnia 2014

Jabłuszka w cieście



Skład.

  • 2 jajka
  • 1 szklanka jogurtu greckiego
  • 5 płaskich łyżek mąki pszennej
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 5 jabłek (Antonówek)


Zaczynamy.
Jaja wbijamy do miski i rozkłócamy trzepaczką. Dodajemy sól, cukier waniliowy i jogurt, mieszamy. Następnie dodajemy przesianą przez sito mąkę i proszek do pieczenia, ponownie mieszamy.
Jabłka obieramy i kroimy je w pasterki (powinny być dość cienkie). W każdym plastrze wykrawamy nasienie, tworząc charakterystyczną dziurkę.
Jabłka zanurzamy w cieście po czym smażymy na patelni na złoty kolor z obydwu stron.Usmażone jabłuszka można oprószyć cukrem pudrem



Jedz polskie jabłka

9 komentarzy :

  1. Przepięknie wyglądają, aż kuszą :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No to trzeba się skusić na chociaż jednego ;-)

      Usuń
  2. rzeczywiście fotki kuszą do zrobienia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło nam to słyszeć, to znaczy, że cel został osiągnięty :-)

      Usuń
  3. Czemu nie jesteś moim sąsiadem? :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wiem, ale chętnie bym nim został (szczególnie odkąd opublikowałeś u siebie zdjęcie swojej "sosnowej półeczki") ;-P

      Usuń
  4. Jesli sa tak pyszne,jak wygladaja to porywam jednego:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Smażysz na suchej patelni? Czy jakieś masło, olej?

    OdpowiedzUsuń

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka