wtorek, 19 sierpnia 2014

Leczo z cukini z mięsem wieprzowym


Skład.
  • 50 dag mięsa wieprzowego (np. łopatki)
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 cebula średniej wielkości
  • 1 cukinia średniej wielkości 
  • 2 czerwone papryki
  • 2 świeże pomidory
  • 1 pomidory w puszcze
  • po łyżeczce ziół prowansalskich, papryki w proszku ostrej i słodkiej
  • sól i pieprz do smaku

Zaczynamy.
Mięso kroimy w kostkę, obtaczamy w mące i smażymy na patelni, na małym ogniu przez około 20minut. Cebulę kroimy w piórka, dodajemy do mięsa, podsmażamy aż zmięknie. Cukinię obieramy kroimy w kawałki, paprykę także kroimy i dodajemy je na patelnię. Dusimy pod przykryciem na bardzo małym ogniu, aż warzywa zmiękną (około 30minut). Na koniec, na patelnię dodajemy pokrojone w kostkę świeże pomidory i pomidory z puszki, a także przyprawy, mieszamy i podsmażamy jeszcze około 10 minut (nie przykrywamy).
Leczo można podawać z ulubionym pieczywem, grzankami, można dodać do niego także natkę pietruszki.


Warzywa psiankowate 2014

7 komentarzy :

  1. uwielbiam takie jednogarnkowe dania :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wymagają dużo czasu, a i zmywania po niech niewiele ;-) w sam raz na obiad :-)

      Usuń
  2. Piękne zdjęcia! Narobiłeś mi apetytu ;) Witam serdecznie w akcji psiankowatej :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak dla mnie obiad idealny. Pysznie, szybko i dostarczone wszystkie składniki i witaminki. Mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dla mnie nie ma lata bez lecza; ))

    OdpowiedzUsuń

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka