środa, 20 sierpnia 2014

Orkiszowe pancakes z borówkami






Skład.

  • 15 dag mąki orkiszowej
  • 15 dag mąki pszennej
  • 400 ml jogurtu naturalnego (około 2 szklanki)
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • 5 łyżek oleju
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 szklanka borówek
Zaczynamy.
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywną pianę. Żółtka mieszamy rózgą z jogurtem, cukrem trzcinowym, olejem i szczyptą soli. Następnie dodajemy do masy przesiane przez sito mąki, a także sodę i proszek do pieczenia. Ponownie mieszamy.
Następnie dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy. Odstawiamy na kilka minut. Na koniec wsypujemy borówki, mieszamy. 
Placuszki smażymy na teflonowej patelni (najlepiej na suchej, lub z minimalną ilością oleju).


Jak PODAWAĆ?
Usmażone pancakes podajemy ze świeżymi borówkami, bardzo smaczne są także polane miodem.





10 komentarzy :

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka