środa, 30 lipca 2014

Serduszka ze śliwkami




Skład.
  • 15 dag mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 10 dag masła lub margaryny
  • 10 dag cukru
  • cukier waniliowy
  • 3 jaja
  • 50ml mleka
  • 50 dag śliwek węgierek

 Zaczynamy.

Białka oddzielamy od żółtek, z białek ubijamy pianę. Ucieramy mikserem masło, cukier , cukier waniliowy i żółtka. Do tej masy stopniowo dodajemy  przesianą mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia, a także mleko. Na koniec dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy.
Śliwki pozbawiamy pestek, kroimy na mniejsze kawałki i wsypujemy do ciasta, mieszamy a następnie ciasto wylewamy do foremek. Pieczemy w temp. 200C przez ok. 20minut.
Gotowe serduszka możemy posypać cukrem pudrem lub polać ulubioną polewą.

11 komentarzy :

  1. Niby takie zwykłe łakocie a upieczone i podane tak ładnie, że aż w zachwyt można wpaść ^^

    OdpowiedzUsuń
  2. śliczne ciasteczka! takim wypiekiem można podbić niejedno serducho ;)
    pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Chciałbym, żeby ktoś mi takie serduszka zrobił;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniały, prosty przepis :) Pewnie jeszcze nie raz pojawią sie u mnie i zachwycą niejedno podniebienie :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglądają uroczo i zapewne są bardzo smaczne!:)
    Cudne zdjęcia, będę zaglądać:)

    Pozdrawiam:)
    elenagotuje.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka