poniedziałek, 8 września 2014

Czekoladowe gofry z owocami




Skład.
  • 2 szklanki mąki
  • 2szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 5 łyżek oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki kakao
  • szczypta soli
  •  
  • śmietana kremówka 30 lub 36% (ok. 200ml)
  • 2 łyżki cukru pudru
  • nektarynki, borówki


Zaczynamy.
Żółtka oddzielmy od białek.  Białka ubijamy na sztywną pianę, natomiast żółtka miksujemy z cukrem, olejem i szczyptą soli. Następnie stopniowo dodajemy przesianą przez sito mąkę i mleko. Nadal miksujemy. Na koniec dodajemy pianę z białek, mieszamy całość łyżką. Gofry pieczemy w nagrzanej gofrownicy, około 3-4min.
Kremówkę ubijamy mikserem na sztywno, na koniec dodajemy cukier puder. Przekładamy krem do rękawa cukierniczego i dekorujemy gofry. Na wierzchu układamy owoce. Można je dodatkowo polać strużkami rozpuszczonej czekolady.



Szkolne śniadania

7 komentarzy :

  1. Sama słodycz:) Przepis do wypróbowania.

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak zwykle wszystko dopięte na ostatni guzik, świetnie się prezentują; ))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niezmiernie miło nam to słyszeć, dziękujemy! :-)

      Usuń
  3. Do takich gofrów nikogo zachęcać nie trzeba, pewnie rozeszły się w mgnieniu oka :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale ładne, wyglądają na chrupiące :>

    OdpowiedzUsuń

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka