wtorek, 2 września 2014

Placuszki z mascarpone i jeżynami





Skład.
  • 1/2 opakowania serka mascarpone (około 120 g)
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki mleka

  • serek homogenizowany
  • jeżyny

Zaczynamy.
Mascarpone, jajko, mleko i cukier  rozkłócamy rózgą na jednolitą masę. Następnie przesiewamy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i całość dokładnie mieszamy. Odstawiamy na kilka chwil.
Placuszki smażymy na teflonowej patelni, na minimalnej ilości oleju. Podajemy z serkiem homogenizowanym i jeżynami.






Szkolne śniadania

14 komentarzy :

  1. Piękna prezentacja :) I moje ukochane jeżyny <3

    OdpowiedzUsuń
  2. coś w sam raz na dłuuugie niedzielne śniadanie...

    OdpowiedzUsuń
  3. oo trzeba się wybrać po jeżyny do lasu (no do sklepu jednak bliżej ;)) i te placki robić jak najszybciej (:

    OdpowiedzUsuń
  4. Idealnie cieniutkie i równe, takie jakie lubię najbardziej :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Robisz naprawdę wspaniałe zdjęcia, tylko pozazdrościć ! A placuszki, cóż - kto by się na nie nie skusil ? :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Placuszki wyglądają wspaniale ,jakie też kuszące tylko się zajadać .Przepis prosty a jaki efektowny .Pychotka

    OdpowiedzUsuń
  7. Mniam, idealne weekendowe śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Długiemu, leniwemu porankowi z placuszkami - mówimy zdecydowane TAK :-D

      Usuń
  8. Mmm wyglądają bosko! Mniam :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka