poniedziałek, 1 września 2014

Risotto z kurkami i kurczakiem






Skład.

  • 400g piersi z kurczaka
  • 300g białego ryżu
  • 200g świeżych, zblanszowanych kurek
  • 1 duża cebula
  • 1,5l bulionu
  • 2-3 łyżki masła
  • natka pietruszki
  • oliwa
  • sól, pieprz

Zaczynamy.
Kroimy w kostkę cebulę, i smażymy ją z na patelni na dwóch łyżkach oliwy. Przekładamy ją do oddzielnego naczynia, następnie smażymy pokrojoną w cienkie paski pierś z kurczaka, i dodajemy do cebuli. Na czystą patelnię nakładamy 2 łyżki masła i wsypujemy ryż, smażąc go przez chwilę na tłuszczu, następnie wlewamy stopniowo bulion, mieszając potrawę. Po redukcji bulionu, powtarzamy czynność. Po około 10 minutach gotowania, wsypujemy do risotto kurki, kurczaka wraz z cebulą, cały czas mieszając. Risotto gotuje się około 30 minut, i ma konsystencje bardzo gęstej zupy, więc troszkę cierpliwości, gdyż nie ma nic gorszego niż risotto z niedogotowanym ryżem :-) Pod koniec gotowania wrzucamy do potrawy łyżkę masła, oraz posiekaną natkę pietruszki. Całość możemy posypać tartym serem.

6 komentarzy :

  1. Na pewno smakuje świetnie: )

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny post! ;)

    Pozdrawiam
    ___________
    truskawkowa-fiesta.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Czyli kura x2 ?! :) Piękny żółty zestaw, szkoda, że lato odchodzi a z nim odejdą też kurki...

    OdpowiedzUsuń

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka