wtorek, 30 września 2014

Serowe kluseczki z sosem jagodowym i figami




Skład.
  • 25 dag twarogu półtłustego
  • 15 dag mąki
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • 7 dag masła
  • 1 łyżka cukru
  • szczypta soli
  • 150ml śmietany 18%
  • 1/3 szklanki jagód (mogą być mrożone - my właśnie takich użyliśmy)
  • 1 łyżka cukru
  • 2 świeże figi

 Zaczynamy.
Twaróg mielimy przez maszynkę (przeciskamy przez praskę) - najlepiej dwa razy aby był bardzo gładki. Wkładamy go do miski, dodajemy miękkie masło, przesiane przez sito mąki, a także jajko, cukier i szczyptę soli. Całość miksujemy (uwaga: masa jest dość gęsta). Następnie wykładamy zmiksowaną masę serową na oprószoną mąką stolnicę. Formujemy z niej wałki, które kroimy w kształtując kluseczki. Kluseczki wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy około 5 minut (aż wypłyną na wierzch), od czasu do czasu mieszamy aby się nie posklejały.

Jagody rozmrażamy, mieszamy ze śmietaną i cukrem. Figi kroimy na mniejsze cząstki.
Kluseczki wyjmujemy z wody, wykładamy je na talerz, polewamy sosem jagodowym, a na wierzchu układamy figi.



Różowe wrześniowe śniadanie

10 komentarzy :

  1. Jejku!!! jak, też wspaniale się prezentują, tylko zasiadać do stołu i zajadać temu nie można się oprzeć .
    Cieszy nie tylko oko ale także podniebienie .)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niezwykle miło nam to słyszeć, dziękujemy :-)

      Usuń
  2. Genialna kompozycja! i smaczna i piękna:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Za samą kolorystykę można to danie pokochać :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo, bardzo baaaardzo Wam dziękujemy za tak pochlebne opinie ;-)

    OdpowiedzUsuń

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka