czwartek, 4 września 2014

Szpinakowe naleśniki z nadzieniem bolognese


Skład.
Ciasto:
  • 2 szklanki mąki
  • ok. 1 szklanki mleka
  • ok. 1/2 szklanki wody gazowanej
  • szklanka posiekanych liści szpinaku
  • 2 jaja
  • 1 łyżka oliwy
  • szczypta soli i pieprzu
Farsz:

  • 40 dag mięsa mielonego (wieprzowego)
  • 3 świeże pomidory średniej wielkości
  • 25 dag pieczarek
  • przecier pomidorowy (ok. 200ml)
  • kilka czarnych oliwek
  • 20 dag żółtego sera
  • 3 ząbki czosnku

Zaczynamy.
Przygotowujemy farsz. Pieczarki kroimy, wsypujemy na patelnię i dusimy, aż wyparuje z nich woda. Mięso mielone smażymy na oddzielnej patelni z dodatkiem przeciśniętego przez praskę czosnku (około 15 minut). Do podsmażonego mięsa dodajemy pieczarki, pokrojone świeże pomidory (można je uprzednio obrać ze skórki), wlewamy przecier pomidorowy i pokrojone w plasterki oliwki. Całość gotujemy na wolnym ogniu, aż farsz się zredukuje (około 15-20minut). Na koniec wsypujemy tarty ser żółty i dokładnie mieszamy, tak aby cały ser się rozpuści.
Mąkę przesiewamy do miski, wbijamy jaja, dodajemy oliwę, sól i pieprz a także mieszając naprzemiennie mleko i wodę gazowaną. Ciasto powinno być dość rzadkie. Odstawiamy na około 10minut. Po tym czasie do ciasta dodajemy szpinak, mieszamy i smażymy naleśniki.
Usmażone naleśniki nadziewamy farszem. Podajemy na ciepło.


15 komentarzy :

  1. oh! tak! wygląda niesamowicie pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawa alternatywa dla nudnego spaghetti, chociaż bolognese w każdej wersji smakuje genialnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie, dlatego warto czasem poeksperymentować ;-)

      Usuń
  3. Wygląda pysznie, a smakuje pewnie jeszcze lepiej! :) Na pewno zrobię przy najbliższej okazji :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Szpinak + sos bolognese, to musi być przesmaczne połączenie! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zdecydowanie tak, obydwa smaki rewelacyjnie się dopełniają i komponują :-)

      Usuń
  5. no to pora kupić składniki i brać się do pracy! przepis na pewno do wykorzystania (:

    OdpowiedzUsuń
  6. Szkoda, że nie lubię szpinaku, bo wyglądają pysznie :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smak szpinaku nie jest w tym daniu dominujący, także warto je wypróbować i powoli przekonać się do szpinaku - w końcu to samo zdrowie ;-)

      Usuń
  7. Ile szpinaku mrożonego potrzeba będzie w tym przepisie? Niestety nie dysponuję świeżym a wygląda baardzo smacznie.

    OdpowiedzUsuń

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka