10/02/2014

10/02/2014

Brokułowe penne z mascarpone




Skład.
  • 250g serka mascarpone
  • 1 mały brokuł
  • 1 średnia cebula
  • 5 ząbków czosnku
  • 3 łyżki oliwy
  • 400g piersi z kurczaka
  • około 100ml bulionu drobiowego
  • 400g makaronu penne
  • sól i pieprz do smaku
  • kilka listków świeżej bazylii

Zaczynamy.
Brokuła dzielimy na różyczki i gotujemy w osolonej wodzie około 3-4 minuty (w zależności od wielkości różyczek). Odcedzamy i dzielimy na mniejsze kawałki.
Cebulę i czosnek drobno siekamy. Na patelnię wylewamy oliwę i podsmażamy cebulę i czosnek. Na tą samą patelnię wrzucamy pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka i całość podsmażamy. Do podsmażonego kurczaka wlewamy bulion i dusimy przez 4-5minut. Na koniec dodajemy stopniowo serek mascarpone, solimy i pieprzymy do smaku.

Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Odcedzamy i przesypujemy na patelnię, na której znajduje się sos z kurczakiem. Do całości dorzucamy rozdrobnione różyczki brokuła, a także posiekaną bazylię. Całość dokładnie mieszamy nie zdejmując patelni z palnika. Penne podajemy na gorąco, bardzo dobrze smakuje posypane tartym serem typu Grana Padano.





4 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Danie bardzo proste i z pewnością niektórym dobrze znane, ale klasyka zawsze smakuje najlepiej ;-)

      Usuń
  2. Iście wiosenne. Chyba próbujesz zwalczyć jesienną aurę? Lubie takie inspiracje może i ja rozgonię chmury:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Haha, dokładnie tak :-) wiosna na talerzu pomimo tego, że za oknem jesień ;-)

      Usuń