10/10/2014

10/10/2014

Cynamonowe placuszki z gruszką i orzechami






Skład

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki cukru brązowego (można użyć też białego)
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki oliwy
  • 1/3 szklanki drobno posiekanych orzechów (my użyliśmy laskowych, ale mogą być inne,      np. włoskie)
  • 2 gruszki




Zaczynamy.

Roztrzepujemy trzepaczką jogurt z jajkami, cukrem i oliwą. Następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, a także cynamon. Całość mieszamy aż do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Na koniec dodajemy orzechy, a także obrane i pokrojone w małe kawałki gruszki. Placuszki smażymy na teflonowej patelni, na śladowej ilości oleju.



13 komentarzy:

  1. Widzę, że cynamon rządzi na tym blogu :D Tak trzymać :) Przepisy wspaniałe a zdjęcia.....nic tylko zazdrościć :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Haha, cóż zrobić - uwielbiamy cynamon ;-) tym bardziej o tej porze roku, kiedy można go połączyć z jesiennymi dodatkami :-)

      Usuń
  2. Jestem oczarowana! Świetny stosik :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Takie śniadanie mogłabym dziś mieć! I jutro i w sumie...codziennie :D

    OdpowiedzUsuń
  4. świetne placuszki! z chęcią zjadłabym wszystkie! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszne placuszki :) Od razu zapisałam przepis! !

    OdpowiedzUsuń
  6. Tak pysznie, tak zachęcająco! Mniam! :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Placuszki wyglądają fantastycznie :) rewelacyjne zdjęcia ;]

    OdpowiedzUsuń
  8. Jabłka w cieście są mi znane,ale gruszki nie więc tym bardziej powinnam spróbować:)

    OdpowiedzUsuń