wtorek, 21 października 2014

Czekoladowo-pomarańczowy ryż






Skład (na jedną porcję)
  • 1/2 szklanki białego ryżu
  • 1 1/2 szklanki mleka
  • około 30 gram czekolady mlecznej (jakieś 5 kostek)
  • 4 łyżeczki dżemu pomarańczowego
  • plasterek pomarańczy

Zaczynamy.
Ryż gotujemy na mleku, co chwilę mieszając, aby się nie przypalił.
Gdy będzie już gęsty i miękki, zestawiamy go z palnika i dzielimy na dwie części. Do jednej z nich dodajemy czekoladę i czekamy aż się rozpuści, a następnie mieszamy.
Do wysokiej szklanki wykładamy ryż czekoladowy, następnie wykładamy dżem Łowicz o smaku pomarańczy, a następnie pozostały ryż biały - bez czekolady. Wierzch dekorujemy plasterkiem pomarańczy.






Dżem dobry, pobudka

10 komentarzy :

  1. Ryż jak ryż - ale zdjęcia cudne! Zakochałam się w waszych zdjęciach :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam ryż na mleku! Pysznie i pięknie podane :) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. Odpowiedzi
    1. To akurat miała być wersja na śniadanie :-P ale na deser także jak najbardziej się nadaje

      Usuń
  4. Podoba mi się:) i pomysł i fotki:)

    OdpowiedzUsuń

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka