sobota, 4 października 2014

Knedle ze śliwkami w cynamonowo - migdałowej panierce




Skład.

  • 50 dag twarogu półtłustego
  • 30 dag mąki
  • 4 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 2 jajka
  • 14 dag masła
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli 
  • 50 dag śliwek - najlepiej węgierek
Na panierkę:
  • szklanka bułki tartej
  • pół szklanki bardzo drobno siekanych migdałów (bez skórki)
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 2 łyżeczki cynamonu 
  • 2 łyżki masła

Zaczynamy.


Masło rozpuszczamy na patelni, wspupujemy bułkę tartą i migdały i podrumieniamy je na złoty kolor. Na koniec wsypujemy cukier brązowy i cynamon, mieszamy i odstawiamy aby panierka przestygła.
Twaróg mielimy przez maszynkę (przeciskamy przez praskę) - najlepiej dwa razy aby był bardzo gładki. Wkładamy go do miski, dodajemy miękkie masło, przesiane przez sito mąki, a także jajka, cukier i szczyptę soli. Całość miksujemy (uwaga: masa jest dość gęsta). Następnie wykładamy zmiksowaną masę serową na oprószoną mąką stolnicę. Formujemy z niej dość grube wałki,które dzielimy na kawałki (wielkości przeciętnego knedla). W każda porcję ciasta wciskamy śliwkę, w ten sposób formując knedle. Wrzucamy je na osolony wrzątek i gotujemy około 8-10 minut.
Zaraz po wyjęciu ugotowanych knedli obtaczamy je w panierce. Ważne jest aby knedle były jeszcze wilgotne ponieważ w innym przypadku panierka nie przyklei się.

15 komentarzy :

  1. mniam! wyglądaj przepysznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda mega apetycznie ! A smakuje zapewne jeszcze lepiej :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ta panierka podbiła moje serce :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nasze też :-) polecamy wypróbować - jest naprawdę boska :-)

      Usuń
  4. Jakie piękne! Oczarowały mnie całkowicie :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Mmm, knedelki... Wieki całe nie jadłam! Te ze śliwkami są chyba najlepsze :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tak, klasyczne, ze śliwką, to najlepsze połączenie :-)

      Usuń
  6. Mimo, że nie raz i nie dwa jadłam knedle ze śliwkami to w życiu z panierką. Intryguje mnie smak tak wykończonych knedli, będę musiała kiedyś spróbować.

    OdpowiedzUsuń

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka