wtorek, 28 października 2014

Placuszki straciatella






Skład.

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka cukru (najlepiej brązowego)
  • 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 duże jajko
  • 1 niepełna szklanka maślanki o smaku straciatella
  • 2 łyżki oleju
  • szczypta soli
  • tabliczka czekolady deserowej

Zaczynamy.
Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia do miski, dodajemy cukier, jajko, olej, szczyptę soli i stopniowo maślankę, mieszamy rózgą (ciasto powinno być dość gęste). Odstawiamy na 10 minut.
Czekoladę kroimy w dość grube kawałki, wsypujemy do ciasta, mieszamy. Smażymy na teflonowej  patelni z dwóch stron na złoty kolor (najlepiej a suchej patelni, lub z minimalną ilością oleju).




7 komentarzy :

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka