sobota, 1 listopada 2014

Rozgrzewająca zupa - krem z dyni







Skład.
  • 1 mała dynia lub kawałek dyni ważący ok. 1 i1/2 kg
  •  1 mała cebulka
  • kawałek imbiru (ok. 2 cm korzenia lub 2 łyżeczki imbiru w proszku)
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki mielonego kuminu
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki śmietanki 30%
  • 2 łyżki pestek z dyni
  • oliwa
  •  sól
  •  pieprz
  •  rosół lub bulion drobiowy (około 250ml)
  • bagietka

Zaczynamy.
Dynię kroimy  na pół, usuwamy pestki i kroimy w mniejsze paski. Układamy je na wyłożonej papierem blasze, skrapiamy oliwą, posypujemy solą i pieprzem, a następnie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C. Dynia powinna się tak zapiekać około 20-30minut, ale należy ją co jakiś czas sprawdzić, dotykając widelcem - powinien w nią wchodzić tak jak w ugotowane ziemniaki. Następnie wyjmujemy ją z pieca i studzimy.
W tym czasie na maśle szklimy drobno posiekaną cebulkę, posiekany czosnek i pokrojony w cieniutkie igiełki imbir. Przestudzoną dynię obieramy ze skóry (wystarczy oddzielić łyżką miąższ). Do miąższu dodajemy zeszkloną cebulkę z czosnkiem i imbirem, kmin, sól i pieprz do smaku i wszystko razem blendujemy na gładką masę. Po zmiksowaniu puree dyniowe przekładamy do garnka, podgrzewamy i wlewamy szklankę bulionu (ilość bulionu zależy od mączności dyni, należy go dodać tyle, aby otrzymać konsystencję zupy-kremu).
Bagietkę kroimy na kromki (opcjonalnie smarujemy masłem) i wkładamy do piekarnika na około 10minut.
Gotową zupę wykładamy do miseczek, podajemy z łyżeczką śmietany i posypujemy pestkami dyni. Serwujemy z grzankami.




* inspirację na ten przepis czerpaliśmy z magazynu "Palce Lizać"



Rozgrzewające (wege) dania EDYCJA II Szybkie zupy!

9 komentarzy :

  1. uwielbiam krem z dyni! świetne wydanie! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Smacznie i świetnie wygląda! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetne zdjęcia! Dziękuję za udział w akcji SZYBKIE ZUPY!

    Pozdrawiam i zapraszam do siebie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Rozgrzałabym się taką zupką :) Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  5. wygląda pysznie, a szczególnie tak fajnie podana na tym drewnie! zdecydowanie mój styl i moje smaki ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciekawe jak smakuje, bo nie mialem okazji zasmakować takiej zupy

    OdpowiedzUsuń

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka