niedziela, 12 października 2014

Tarta z serem pleśniowym i gruszkami, na orzechowym spodzie



Skład.
25 dag mąki
12 dag zimnego masła
1/4 szklanki drobno posiekanych orzechów włoskich
szczypta soli
1 żółtko
około 2 łyżki zimnej wody
2 gruszki
15 dag sera pleśniowego, np. gorgonzoli
20 dag mascarpone
1 łyżeczka tymianku



Zaczynamy.
Z mąki, zimnego masła, orzechów, żółtka, szczypty soli, i 2 łyżek zimnej wody zagniatamy ciasto (jeżeli będzie zbyt twarde możemy zwiększyć ilość wody). Wyrobione ciasto wkładamy do lodówki na około 1 godzinę.
Po tym czasie wyjmujemy je z lodówki, cienko wałkujemy i wykładamy nim spód blaszki, nakłuwając widelcem w kilku miejscach. Podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 180C przez około 10 minut.
W tym czasie kroimy gruszki w cienkie plastry. Mascarpone mieszamy z serem pleśniowym i tymiankiem. Mieszankę serów wykładamy na podpieczony spód , na wierzch układamy plastry gruszek. Pieczemy jeszcze około 30 minut w temp. 180C.


Inspiracja na ten przepis pochodzi z magazynu "Kuchnia" (wrzesień 2011)

5 komentarzy :

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka