poniedziałek, 3 listopada 2014

Drożdżówki z jabłkami




Skład.
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 3 dag świeżych drożdży
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 1 łyżeczka jogurtu naturalnego
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki cukru
  • pół łyżeczki soli

  • 1 kg jabłek
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki mleka
  • 5 łyżek płatków migdałowych

Zaczynamy.
Drożdże kruszymy do naczynia, dodajemy cukier, łyżkę mąki, jogurt naturalny, 3-4 łyżki ciepłego mleka i dokładnie mieszamy. Odstawiamy pod przykryciem na około 10-25 minut, aby rozczyn wyrósł.
Żółtka mieszamy z ciepłym masłem (ale nie gorącym!). Mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy sól. Następnie dodajemy wyrośnięty zaczyn, całość mieszamy drewnianą łyżką lub dłońmi. Następnie dodajemy masło z żółtkami, a także stopniowo ciepłe mleko (dodajemy go tyle, aby ciasto uzyskało elastyczną konsystencję ciasta drożdżowego). Wyrabiamy ciasto około 15 minut (aż zacznie "odchodzić" od miski i dłoni. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aby wyrosło.
Jabłka obieramy ze skórki, kroimy w kostkę, dodajemy cukier, smażymy w naczyniu o grubym dnie przez około 40minut (tak, aby się rozpadły). Na koniec dodajemy cynamon, mieszamy.

Gdy ciasto wyrośnie, dzielimy je na porcje. Każdą wałkujemy na kształt prostokąta, z jednej strony  nacinamy go wzdłuż, tworząc paski, z drugiej nakładamy na niego łyżkę jabłek, zawijamy. Wierzch smarujemy rozkłóconym z mlekiem żółtkiem, posypujemy migdałami. Pieczemy w temp. 180C przez około 20-25 minut (aż nabiorą złocistego koloru).



11 komentarzy :

  1. Ale się piękne udały:)ja nie mam ręki do drożdżowców więc tylko wzdycham na ich widok u innych:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Drożdżowe pochłania sporo czasu w przygotowaniu, ale jest warte zachodu ;-)

      Usuń
  2. Jakie wyrośnięte i puchate! Oj zjadłabym :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mam słabość do ciast drożdżowych. Przepis wydaje się bardzo ciekawy i drożdżówki wyglądają przepysznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. My także mamy słabość do drożdżowego ;-)

      Usuń
  4. Te nacięcia sprawiają, że zwykłe drożdżówki prezentują się tak niezwykle :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Ależ zgrabne! Aż chce się jeść :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale tu u Was pięknie, smacznie i słonecznie ... chyba zostanę na dłużej :)

    OdpowiedzUsuń

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka