sobota, 22 listopada 2014

Placki z białą czekoladą i wiórkami kokosowymi




Skład.
  • 400ml jogurtu naturalnego gęstego np. greckiego
  • 1 tabliczka białej czekolady
  • 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki wiórków kokosowych
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Zaczynamy.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, studzimy. Jogurt wlewamy do miski, dodajemy stopioną czekoladę, jajko, cukier puder i mieszamy rózgą. Następnie do masy przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, sodę i wiórki kokosowe, całość ponownie mieszamy rózgą.
Placki smażymy na teflonowej patelni, na minimalnej ilości oleju, na złoty kolor, z obydwu stron.
Podajemy z łyżką ubitej śmietany kremówki i posypujemy wiórkami kokosowymi.


 

Placuszki i racuszki

4 komentarze :

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka